Warmtepomp Drouwen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten doorzoek jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Drouwen. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Drouwen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Drouwen? Hieronder achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en je leest onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Drouwen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Drouwen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Drouwen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Drouwen cruciaal. De keuze maken voor een erkende specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hiseer verwarming). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Drouwen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Noordhoek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drouwen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Drouwen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drouwen te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €4600 €1700 €2300 7 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €3000 14 jaar
Water-water €18500 €4200 €4600 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Borger-Odoorn?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Drouwen geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 tot €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta i-KIR-MTD 0135t geeft jou €4.200,00 subsidie en m.b.t. de Galletti MCW 007HS krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Drouwen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Wijk en Aalburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €400 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen