Warmtepomp Drouwenermond

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een alternatieve bron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Door de tips van onze experts achterhaal je alle details over een warmtepomp in Drouwenermond. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Drouwenermond!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Drouwenermond? Op onze website ontdek je praktische informatie. Klik op een veelgestelde vraag en jij checkt rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Drouwenermond?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Drouwenermond?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drouwenermond

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Drouwenermond benodigd. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hitachi verwarming). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Drouwenermond.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Noordhorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Atag, Intergas, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drouwenermond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drouwenermond

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drouwenermond te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1600 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €1700 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €5600 €4000 13 jaar
Water-water €17400 €4800 €4800 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Drouwenermond geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 – €4850. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta i-KIR-MTD 0151t heeft €4.600,00 subsidie en voor de Galletti MCW 007HSM heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Drouwenermond

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wijlre plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €5000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €310 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen