Warmtepomp Noordhorn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze website vind jij praktische informatie over een warmtepomp in Noordhorn. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Noordhorn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Noordhorn? Op onze website lees jij zinvolle informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij checkt meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Noordhorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Noordhorn?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordhorn

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Noordhorn onvermijdbaar. Het kiezen van een handige specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galletti verwarming). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Noordhorn.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Zuilichem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Remeha, Atag, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordhorn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noordhorn

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordhorn uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1300 5 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2400 8 jaar
Bodem-water €14600 €5300 €3000 12 jaar
Water-water €18700 €4700 €4400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zuidhorn?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Zuidhorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Noordhorn geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Itho Daalderop HP COOL CUBE (07.40.50.400) staat gelijk tot €1.500,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5008 Ai NC (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Noordhorn

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Heesselt plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 en €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €330 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen