Warmtepomp Zuilichem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Via de info van onze specialisten vind je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Zuilichem. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle nuttige informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zuilichem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zuilichem? Via onze specialisten check je praktische info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest binnen no-time bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuilichem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zuilichem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuilichem

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Zuilichem onmisbaar. De keuze van een doorgewinterde vakman is net zo relevant als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ECOTEQ verwarming). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuilichem.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hulsberg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuilichem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuilichem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuilichem vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1800 €2000 5 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4300 9 jaar
Water-water €17600 €5300 €5300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Zaltbommel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Zuilichem geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 en €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Weider LW200 biedt €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Energie EST SB12plus200 is dit €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zuilichem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Sauwerd plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €265 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw