Warmtepomp Dussen

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Via onze website ontdek je alle informatie voor een warmtepomp in Dussen. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dussen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Dussen? Via onze specialisten bekijk jij nuttige informatie. Selecteer een van de onderwerpen en ontdek vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dussen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dussen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dussen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Dussen aan te raden. Het selecteren van een deskundige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Keyter verwarming). Hoe herken je een betrouwbare warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dussen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nootdorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 en €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, AWB, Nefit, Remeha, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dussen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dussen

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dussen te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €15100 €3500 €4700 9 jaar
Water-water €17600 €5800 €4400 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Werkendam?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Werkendam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Dussen kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 – €6000. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0072FFT biedt €2.650,00 subsidie en bij de Galletti MCW 015HL is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Dussen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Wilbertoord plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €265 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen