Warmtepomp Nootdorp

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Via onze website ontdek je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Nootdorp. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Nootdorp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nootdorp? Middels onze expertise bekijk je praktische adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en ontdek vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nootdorp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nootdorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nootdorp

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Nootdorp benodigd. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Herz verwarming). Waar vind ik een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nootdorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Zwaanshoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Atag, Remeha, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nootdorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nootdorp

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nootdorp te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1400 6 jaar
Lucht-water €5100 €1800 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €4800 €4200 13 jaar
Water-water €17600 €4500 €5000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Pijnacker-Nootdorp?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Pijnacker-Nootdorp) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Nootdorp is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 en €4600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Kodi VT2132 geeft recht op €1.100,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5012.5 Ai RC (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nootdorp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Heibloem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €330 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen