Warmtepomp Heibloem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Middels de info op deze pagina check je alle informatie voor een warmtepomp in Heibloem. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Heibloem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heibloem? Op deze pagina vind je praktische adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heibloem?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heibloem?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heibloem

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Heibloem onontbeerlijk. De keuze van een bekwame installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Toshiba installatie). Wat is een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Heibloem.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Schardam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heibloem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heibloem

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heibloem vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1800 €1700 4 jaar
Lucht-water €5100 €2400 €2800 7 jaar
Bodem-water €15300 €3900 €4200 12 jaar
Water-water €18100 €5900 €5700 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leudal?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Leudal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Heibloem geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 – €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin SERHQ032AAW1 + SEHVX32AAW geeft recht op €4.200,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec Alterra brine SW 302H3 ligt dit op €4.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heibloem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bennebroek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2700 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €300 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen