Warmtepomp Schardam

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts doorzoek je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Schardam. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle praktische info en vind de voordeligste installateur in Schardam!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Schardam? Op onze website vind je bruikbare info. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Schardam?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Schardam?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Schardam

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Schardam onontbeerlijk. De zoektocht naar een bekwame vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check SPRSUN installatie). Waar vind ik een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2021]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Schardam.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Buitenkaag.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Schardam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Schardam

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Schardam te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1400 6 jaar
Lucht-water €4200 €2200 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €2600 13,5 jaar
Water-water €17800 €4900 €5500 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zeevang?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Zeevang) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2021. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Schardam is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2021).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 en €4900. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Panasonic All-in-one High performance KIT-ADC16GE8 geeft jou €2.900,00 subsidie en met betrekking tot de Carrier 30AWH012XD krijg je €1.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Schardam

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Lemiers plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €330 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen