Warmtepomp Echtenerbrug

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aansluiten van de gasgestookte ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl bekijk je nuttige info over een warmtepomp in Echtenerbrug. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Echtenerbrug!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Echtenerbrug? Hieronder lees je handige tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Echtenerbrug?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Echtenerbrug?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Echtenerbrug

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal pittig. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Echtenerbrug onmisbaar. De zoektocht naar een bedreven installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Mitsubishi Heavy Industries verwarming). Hoe kies ik een aangesloten vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Echtenerbrug.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Obbicht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Echtenerbrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Echtenerbrug

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Echtenerbrug te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1200 7 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3700 €3000 11,5 jaar
Water-water €18900 €4300 €4300 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Friese Meren?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Echtenerbrug is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 – €4300. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NECS-CN /B 0202 geeft recht op €5.350,00 subsidie en voor de Galletti MCW 031HS ligt dit op €4.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Echtenerbrug

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Winkel plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €295 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen