Warmtepomp Obbicht

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Via deze website check je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Obbicht. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en vind de voordeligste installateur in Obbicht!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Obbicht? Door onze experts achterhaal je belangrijke info. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Obbicht?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Obbicht?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Obbicht

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij moeilijk. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Obbicht aan te raden. Het selecteren van een ervaren warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Keyter verwarming). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Obbicht.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Zwijndrecht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Obbicht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Obbicht

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Obbicht te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1100 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6400 €1900 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €3800 €2800 10 jaar
Water-water €17500 €5900 €4300 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Sittard-Geleen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Obbicht geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 tot €5650. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Lennox Aqua4 AAH061PS geeft jou €5.050,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5023.5 Ai NC (G/W) krijg je €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Obbicht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Heino plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €395 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen