Warmtepomp Zwijndrecht

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van de info op deze pagina check jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Zwijndrecht. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Zwijndrecht!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zwijndrecht? Door onze experts lees je handige tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zwijndrecht?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zwijndrecht?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwijndrecht

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Zwijndrecht cruciaal. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Herz verwarming). Wat is een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zwijndrecht.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur IJsselmuiden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Atag, Intergas, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwijndrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwijndrecht

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwijndrecht uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1300 4 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2500 8 jaar
Bodem-water €14700 €3700 €2500 10 jaar
Water-water €18200 €5800 €4200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zwijndrecht?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Zwijndrecht) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Zwijndrecht is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 en €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 60 AD heeft €4.900,00 subsidie en met betrekking tot de Energie EST SB6P heb je recht op €2.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zwijndrecht

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Scherpenisse plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €265 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen