Warmtepomp IJsselmuiden

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Op deze webpagina check je waardevolle informatie over een warmtepomp in IJsselmuiden. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige info en tips en check prijzen van een installateur in IJsselmuiden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in IJsselmuiden? Op onze website doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in IJsselmuiden?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in IJsselmuiden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in IJsselmuiden

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in IJsselmuiden onvermijdbaar. De keuze van een erkende expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Weishaupt-Monarch warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in IJsselmuiden.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Steenwijkerwold.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Atag, AWB, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs IJsselmuiden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in IJsselmuiden

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in IJsselmuiden uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €2000 7 jaar
Lucht-water €4100 €1900 €2800 9 jaar
Bodem-water €14400 €5500 €3000 11,5 jaar
Water-water €17800 €4000 €4500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Kampen?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Kampen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp IJsselmuiden is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 en €4350. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-200 I staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 408 + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in IJsselmuiden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Burgum plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €370 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw