Warmtepomp Scherpenisse

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je concrete informatie voor een warmtepomp in Scherpenisse. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Scherpenisse!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Scherpenisse? Hieronder achterhaal je nuttige informatie. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Scherpenisse?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Scherpenisse?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Scherpenisse

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Scherpenisse benodigd. Het selecteren van een erkende expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Toshiba installatie). Waar vind ik een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Scherpenisse.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Burgum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, AWB, Remeha, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Scherpenisse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Scherpenisse

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Scherpenisse uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €2000 6 jaar
Lucht-water €4100 €1700 €2200 7 jaar
Bodem-water €15300 €5000 €4000 11 jaar
Water-water €17400 €4600 €4400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Tholen?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Tholen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Scherpenisse is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 tot €6000. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Panasonic ECO G 20 PK + WHE heeft €7.000,00 subsidie en wat betreft de Carrier 30PH120STD heb je recht op €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Scherpenisse

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Leuth plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2750 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €355 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen