Warmtepomp Heino

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts lees je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Heino. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Heino!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heino? Via onze specialisten check je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heino?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heino?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heino

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Heino cruciaal. De keuze maken voor een geoefende installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ZBPro installatie). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.300 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.000 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heino.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Scherpenisse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heino

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heino

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heino te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €1600 €2600 9 jaar
Bodem-water €15400 €5300 €2600 13 jaar
Water-water €18300 €4900 €4000 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Raalte?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Raalte) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Heino is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 tot €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 5 Maxi SP geeft jou €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SW 102H1 krijg je €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heino

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Bergeijk plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen