Warmtepomp Edam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de tips van onze experts bekijk je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Edam. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Edam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Edam? Op deze pagina doorzoek je nuttige aanbevelingen. Klik op een onderwerp en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Edam?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Edam?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Edam

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Edam onontbeerlijk. De keuze van een erkende installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Nilan verwarming). Hoe kies ik een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.350 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Edam.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Odijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Edam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Edam

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Edam te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1800 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €14300 €5100 €4400 10,5 jaar
Water-water €18300 €5700 €5000 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Edam-Volendam?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Edam-Volendam) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Edam is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2400 tot €4600. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta NECS-N /B 0202T staat gelijk tot €5.350,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-35 (88SF0261SDPN5) krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Edam

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Winsum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen