Warmtepomp Eelderwolde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts doorzoek je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Eelderwolde. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Eelderwolde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eelderwolde? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en bekijk onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eelderwolde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eelderwolde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eelderwolde

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Eelderwolde aan te raden. De keuze van een ervaren expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Remeha verwarming). Waar vind ik een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.700 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eelderwolde.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oentsjerk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 en €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Atag, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eelderwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eelderwolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eelderwolde vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2200 7 jaar
Bodem-water €14300 €5400 €2700 11,5 jaar
Water-water €18400 €5700 €4000 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Tynaarlo) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eelderwolde is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 – €4850. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NECS-NR /B 0262 geeft recht op €6.100,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 11; 810335 ligt dit op €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eelderwolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Kotten plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €360 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen