Warmtepomp Eext

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aansluiten van de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl check jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Eext. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Eext!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eext? Op deze pagina achterhaal je nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en vind meteen alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eext?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eext?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eext

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Eext noodzakelijk. De keuze van een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Technibel verwarming). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eext.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oldelamer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eext

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eext

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eext uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2800 8 jaar
Bodem-water €15000 €5400 €3400 11 jaar
Water-water €17000 €4300 €5000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eext is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 en €5350. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NX-N /K 0202P geeft jou €5.350,00 subsidie en aangaande de InterClima-MTA HOCT 030 krijg je €2.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eext

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Woerden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4200. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €320 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen