Warmtepomp Oldelamer

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels deze website lees je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Oldelamer. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Oldelamer!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Oldelamer? Middels onze expertise lees je belangrijke informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en check meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Oldelamer?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oldelamer?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldelamer

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Oldelamer onvermijdbaar. Het kiezen van een erkende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Samsung verwarming). Wat is een competente warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.700 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oldelamer.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Abbenbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldelamer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oldelamer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldelamer te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2100 6 jaar
Bodem-water €15500 €5600 €3800 11,5 jaar
Water-water €18700 €4600 €4200 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Oldelamer kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 tot €4550. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de LG Multi V ARUN100LTE4 + ARNH10GK2A2 heeft €4.400,00 subsidie en bij de Weishaupt/Monarch WWP S 26 ID heb je recht op €4.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oldelamer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Herpt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €375 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen