Warmtepomp Eexterveenschekanaal

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze website vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Eexterveenschekanaal. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Eexterveenschekanaal!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eexterveenschekanaal? Hieronder check je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eexterveenschekanaal?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eexterveenschekanaal?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eexterveenschekanaal

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Eexterveenschekanaal onmisbaar. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Templari verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.500 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eexterveenschekanaal.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oldenzaal.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eexterveenschekanaal

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eexterveenschekanaal

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eexterveenschekanaal te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1400 €1500 7 jaar
Lucht-water €5800 €2300 €2000 7 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €2600 11,5 jaar
Water-water €17000 €4600 €5200 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Eexterveenschekanaal kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €5150. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta NX-N /K 0262P staat gelijk tot €6.350,00 subsidie en met betrekking tot de InterClima-MTA HOCT 050 krijg je subsidie tot €3.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eexterveenschekanaal

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Wognum plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 tot €4900. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €365 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen