Warmtepomp Wognum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Via de info van onze specialisten ontdek je relevante tips voor een warmtepomp in Wognum. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Wognum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wognum? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en je leest à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wognum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wognum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wognum

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Wognum noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Remeha systeem). Wat is een bekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wognum.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hertme.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €5.000 en €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wognum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wognum

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wognum te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €2000 6 jaar
Lucht-water €4300 €2200 €2800 7 jaar
Bodem-water €14600 €5300 €4300 14 jaar
Water-water €17100 €5100 €4600 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Medemblik?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Wognum is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Vaillant flexoTHERM VWF 57/4 + VWL 11/4 SA (0010016677) staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en aangaande de Danfoss DHP-AQ 18 krijg je subsidie tot €2.750,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wognum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Ressen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 – €4100. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €255 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen