Warmtepomp Hertme

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Met behulp van deze website lees je handige info aangaande een warmtepomp in Hertme. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hertme!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hertme? Door onze experts achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hertme?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hertme?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hertme

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Hertme onmisbaar. De zoektocht naar een degelijke warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hertme.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schuinesloot.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hertme

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hertme

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hertme te analyseren.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €2000 €1400 5 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2400 7 jaar
Bodem-water €14900 €4800 €4700 9,5 jaar
Water-water €17400 €5300 €4800 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Borne?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Borne) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hertme is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 – €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ECOTEQ S 12 biedt €2.500,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWC 330K is dit €5.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hertme

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Bilthoven plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €340 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen