Warmtepomp Egchel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op warmtepompspot.nl bekijk jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Egchel. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle nuttige details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Egchel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Egchel? Hieronder bekijk jij belangrijke tips en adviezen. Druk op een onderwerp en check meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Egchel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Egchel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Egchel

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel complex. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Egchel aan te raden. De keuze maken voor een competente expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thercon verwarming). Wat is een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Egchel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Oldeouwer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Egchel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Egchel

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Egchel te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2700 7 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €4300 13 jaar
Water-water €18500 €5000 €4600 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Peel en Maas?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Peel en Maas) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Egchel is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 – €5900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NX-N /LN-CA 0152P geeft recht op €4.550,00 subsidie en voor de InterClima-MTA HOCT 100 ligt dit op €5.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Egchel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wolfheze plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €315 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen