Warmtepomp Oldeouwer

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via deze webpagina doorzoek jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Oldeouwer. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Oldeouwer!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Oldeouwer? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je bruikbare adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Oldeouwer?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oldeouwer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldeouwer

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Oldeouwer benodigd. De keuze van een doorgewinterde expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Solarfocus verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oldeouwer.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Achterveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Nefit, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldeouwer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oldeouwer

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldeouwer te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €4600 9 jaar
Water-water €17900 €5400 €5100 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Oldeouwer geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 tot €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de LG Therma V HM091M U42 geeft jou €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Weishaupt/Monarch WWP S 50 ID krijg je €7.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oldeouwer

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Herwen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €365 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen