Warmtepomp Wolfheze

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de tips van onze experts achterhaal je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Wolfheze. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle praktische tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Wolfheze!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wolfheze? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je zinvolle tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en ontdek meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wolfheze?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wolfheze?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wolfheze

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Wolfheze onvermijdbaar. De zoektocht naar een echte vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Renson systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.200 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wolfheze.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Herwen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 – €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wolfheze

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wolfheze

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wolfheze vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1700 5 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2400 9 jaar
Bodem-water €15400 €5800 €4000 13 jaar
Water-water €18900 €5600 €5700 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Renkum?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Renkum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Wolfheze kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1650 tot €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Vaillant geoTHERM VWL 35/4 S (0010013076) geeft recht op €1.350,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-AQ 9 ligt dit op €2.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wolfheze

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Reusel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €260 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw