Warmtepomp Egmond-Binnen

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Egmond-Binnen. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Egmond-Binnen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Egmond-Binnen? Op deze pagina bekijk je handige adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Egmond-Binnen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Egmond-Binnen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Egmond-Binnen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Egmond-Binnen cruciaal. Het kiezen van een bedreven warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Toshiba verwarming). Hoe herken je een echte vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.250 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Egmond-Binnen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Olterterp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, Atag, AWB, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Egmond-Binnen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Egmond-Binnen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Egmond-Binnen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €1500 €2800 8 jaar
Bodem-water €14100 €4000 €4300 11,5 jaar
Water-water €18100 €5400 €4100 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bergen (NH.)?
Straks moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Bergen (NH.)) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Egmond-Binnen geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-CA 0252P staat gelijk tot €6.350,00 subsidie en wat betreft de InterClima-MTA HTAT 030 SHE krijg je subsidie tot €6.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Egmond-Binnen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Woltersum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €250 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen