Warmtepomp Elkenrade

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Middels de info van onze specialisten ontdek je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Elkenrade. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Elkenrade!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Elkenrade? Door onze experts lees je nuttige info. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Elkenrade?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Elkenrade?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elkenrade

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Elkenrade aan te raden. Het selecteren van een competente expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ZBPro verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Elkenrade.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oost-Graftdijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.500 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, AWB, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elkenrade

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Elkenrade

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elkenrade uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1000 4 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5800 €3000 12,5 jaar
Water-water €17700 €5400 €5500 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Gulpen-Wittem?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Elkenrade kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 tot €4650. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climer AIRYS AI13 biedt €2.050,00 subsidie en aangaande de Itho Daalderop WPU 55C (545-0451) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Elkenrade

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Woudsend plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 en €4400. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €270 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen