Warmtepomp Ellecom

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het laten installeren van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Op de info van onze specialisten doorzoek jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Ellecom. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale info en tips en check prijzen van een installateur in Ellecom!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ellecom? Op onze website achterhaal je bruikbare tips. Druk op een onderwerp en je leest eenvoudig alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ellecom?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ellecom?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ellecom

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk complex. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Ellecom aan te raden. Het selecteren van een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kleventa verwarming). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ellecom.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oostburg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, AWB, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ellecom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ellecom

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ellecom te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €1800 €2300 9 jaar
Bodem-water €14700 €4500 €4500 11 jaar
Water-water €18700 €5800 €4500 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Rheden?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Rheden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ellecom kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 – €4250. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climer AIRYS AI20 geeft jou €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Itho Daalderop WPU 55CO ETECK (03-00139) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ellecom

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wouwse Plantage plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €255 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen