Warmtepomp Elst

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is de keuze voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels onze vergelijker lees jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Elst. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Elst!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Elst? Op onze website check jij bruikbare info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Elst?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Elst?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elst

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Elst cruciaal. Het selecteren van een handige installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Inovatech GmbH verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Elst.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oosterland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Elst

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elst vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €2000 5 jaar
Lucht-water €5100 €1700 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €2500 11 jaar
Water-water €17500 €4100 €5300 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Overbetuwe?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Overbetuwe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Elst geldt alleen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 en €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de CLINT CHA/IK/A/WP 152 geeft recht op €5.800,00 subsidie en bij de Itho Daalderop WPU 75I (545-0470) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Elst

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Zaandam plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €265 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen