Warmtepomp Oosterland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website ontdek je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Oosterland. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische info en vergelijk direct alle installateurs in Oosterland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oosterland? Via onze specialisten doorzoek jij zinvolle tips & tricks. Klik op een onderwerp en ontdek à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Oosterland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oosterland?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterland

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij complex. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Oosterland onmisbaar. De keuze van een handige specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ZBPro verwarming). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oosterland.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Alphen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Nefit, Remeha, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterland

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterland te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4100 €2000 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €4600 13,5 jaar
Water-water €18800 €4600 €5000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosterland geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 en €5250. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Mastertherm BA26I geeft jou €1.900,00 subsidie en voor de Aerfor THRON 10 AGR2 ST krijg je €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oosterland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Hobrede plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €380 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen