Warmtepomp Hobrede

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina lees je praktische informatie voor een warmtepomp in Hobrede. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hobrede!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hobrede? Via onze specialisten lees jij bruikbare tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hobrede?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hobrede?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hobrede

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Hobrede aan te raden. De keuze van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Emmeti warmtepompen). Wat is een erkende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hobrede.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Sint Maartensbrug.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hobrede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hobrede

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hobrede uit te rekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1400 7 jaar
Lucht-water €4900 €1700 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €4400 €3200 10,5 jaar
Water-water €17400 €4200 €5100 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zeevang?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Zeevang) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hobrede kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 – €4800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Eldom EE HPS 120 geeft jou €1.100,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec WZS 102K3M krijg je €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hobrede

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Boijl plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2800 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €260 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen