Warmtepomp Emmer-Compascuum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl lees je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Emmer-Compascuum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Emmer-Compascuum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Emmer-Compascuum? Middels onze expertise lees jij handige tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en jij checkt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Emmer-Compascuum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Emmer-Compascuum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Emmer-Compascuum

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Emmer-Compascuum cruciaal. Het kiezen van een competente installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Warmflow verwarming). Hoe herken je een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Emmer-Compascuum.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oosternijkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Remeha, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Emmer-Compascuum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Emmer-Compascuum

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Emmer-Compascuum uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2800 7 jaar
Bodem-water €15400 €3800 €3100 11,5 jaar
Water-water €18400 €4800 €4100 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Emmen?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Emmen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Emmer-Compascuum kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €4900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de CLINT CHA/IK/WP 25 staat gelijk tot €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Kleventa AHP20 krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Emmer-Compascuum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zaltbommel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €365 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen