Warmtepomp Erlecom

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Geholpen door onze website achterhaal je concrete informatie over een warmtepomp in Erlecom. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Erlecom!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Erlecom? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Erlecom?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Erlecom?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Erlecom

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Erlecom noodzakelijk. De zoektocht naar een vakkundige vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARTEL subsidie). Waar vind ik een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.600 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Erlecom.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Opeinde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Intergas, AWB, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Erlecom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Erlecom

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Erlecom te ontcijferen.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €5400 €2500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €3300 14,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €4300 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ubbergen?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Ubbergen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Erlecom is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 en €4700. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 302-P biedt €6.700,00 subsidie en aangaande de NRGTEQ TNG4 (W/W) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Erlecom

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zeist plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 en €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €255 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen