Warmtepomp Escharen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Door onze vergelijker doorzoek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Escharen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale details en ontdek de meest vakkundige installateur in Escharen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Escharen? Via onze specialisten check jij nuttige tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij bekijkt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Escharen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Escharen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Escharen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Escharen noodzakelijk. De zoektocht naar een ervaren warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Buderus subsidie). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Escharen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Opmeer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Escharen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Escharen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Escharen te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1300 7 jaar
Lucht-water €4600 €2200 €2200 8 jaar
Bodem-water €14700 €5500 €2600 9,5 jaar
Water-water €17000 €4500 €5400 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Grave?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Grave) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Escharen is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 – €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WBAN 162 S geeft recht op €4.150,00 subsidie en aangaande de NRGTEQ TNG8 (W/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Escharen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Zevenbergen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €315 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen