Warmtepomp Exloërveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Door deze website lees je handige info betreffende een warmtepomp in Exloërveen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Exloërveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Exloërveen? Hieronder doorzoek je handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt rap alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Exloërveen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Exloërveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Exloërveen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Exloërveen cruciaal. De keuze van een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Danfoss subsidie). Waar vind ik een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Exloërveen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ossenzijl.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, AWB, Atag, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Exloërveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Exloërveen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Exloërveen vast te stellen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1800 5 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €4500 14,5 jaar
Water-water €18900 €4100 €5200 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Exloërveen is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 tot €4050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 222 ST geeft jou €4.900,00 subsidie en bij de Oilon Junior GT 10 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Exloërveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zoetermeer plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €250 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen