Warmtepomp Finsterwolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Op de info op deze pagina doorzoek jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Finsterwolde. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Finsterwolde!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Finsterwolde? Middels onze expertise bekijk jij praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Finsterwolde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Finsterwolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Finsterwolde

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal pittig. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Finsterwolde onontbeerlijk. De keuze van een geoefende vakman doet niet onder voor de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ES subsidie). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €2.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Finsterwolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ouddorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Remeha, Atag, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Finsterwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Finsterwolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Finsterwolde te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1400 7 jaar
Lucht-water €4600 €2300 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €4400 14,5 jaar
Water-water €18400 €4200 €5900 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oldambt?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Oldambt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Finsterwolde kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 – €4400. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 161 exc biedt €3.850,00 subsidie en aangaande de Pico Energy Ruraleco WPS618 (W/W) is dit €3.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Finsterwolde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Zuidlaarderveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2850 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €250 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw