Warmtepomp Zuidlaarderveen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Geholpen door onze website doorzoek je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Zuidlaarderveen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Zuidlaarderveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidlaarderveen? Op deze pagina check jij bruikbare informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuidlaarderveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zuidlaarderveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidlaarderveen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Zuidlaarderveen onontbeerlijk. De keuze maken voor een handige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CLINT verwarming). Wat is een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zuidlaarderveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Horst.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidlaarderveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidlaarderveen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidlaarderveen te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1000 €1900 4 jaar
Lucht-water €4500 €1600 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €3800 €3400 9 jaar
Water-water €17600 €5900 €5800 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Tynaarlo) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Zuidlaarderveen is alleen van toepassing op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 – €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.A07 biedt €2.000,00 subsidie en voor de Energie EST ECO300is is dit €1.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zuidlaarderveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Den Bosch plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €300 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen