Warmtepomp Horst

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Via onze website vind je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Horst. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige info en tips en vind de voordeligste installateur in Horst!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Horst? Op onze website lees jij bruikbare tips. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Horst?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Horst?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Horst

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Horst cruciaal. Het selecteren van een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Renson warmtepompen). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Horst.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Spaubeek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Horst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Horst

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Horst uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1400 €1000 7 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2500 6 jaar
Bodem-water €15400 €5400 €4200 11,5 jaar
Water-water €17800 €4500 €5800 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Horst aan de Maas?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Horst aan de Maas) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Horst geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €5900. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel GTC-12 geeft recht op €2.050,00 subsidie en voor de Climaveneta BWR 0041T MTD2 ligt dit op €3.050,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Horst

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Bronkhorst plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2600 en €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €265 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen