Warmtepomp Foxwolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten investeren in een alternatieve bron. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Geholpen door onze vergelijker bekijk je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Foxwolde. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Foxwolde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Foxwolde? Op deze pagina check jij praktische aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en vind vlug alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Foxwolde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Foxwolde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Foxwolde

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Foxwolde onmisbaar. Het selecteren van een competente specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Herz subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Foxwolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Oudehorne.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Foxwolde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Foxwolde

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Foxwolde te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1400 €2000 6 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5100 €3500 12,5 jaar
Water-water €17000 €5400 €5100 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Noordenveld?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Noordenveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Foxwolde is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €4200. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 41 exc biedt €1.650,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPW 10 Basic Set (230916) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Foxwolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zuilichem plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €280 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen