Warmtepomp Frederiksoord

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Via warmtepompspot.nl doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Frederiksoord. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle nuttige specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Frederiksoord!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Frederiksoord? Middels onze expertise doorzoek je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en vind vlug verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Frederiksoord?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Frederiksoord?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Frederiksoord

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Frederiksoord onmisbaar. De keuze maken voor een erkende installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hidros subsidie). Hoe herken je een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.550 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Frederiksoord.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oudemirdum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Frederiksoord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Frederiksoord

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Frederiksoord te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €4500 11,5 jaar
Water-water €18000 €4300 €5900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westerveld?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Frederiksoord geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 tot €5800. Het totale bedrag hangt af van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 51 exc geeft jou €1.850,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPW 13 Basic Set (230917) krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Frederiksoord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Zundert plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €255 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw