Warmtepomp Gaanderen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten investeren in een alternatieve bron. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten lees je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Gaanderen. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gaanderen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Gaanderen? Via onze specialisten doorzoek jij bruikbare informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en je leest ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gaanderen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gaanderen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gaanderen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Gaanderen onontbeerlijk. De zoektocht naar een officiële expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hudge subsidie). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Gaanderen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Oudenhoorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 en €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gaanderen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gaanderen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gaanderen uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2600 7 jaar
Bodem-water €14400 €3600 €2600 12,5 jaar
Water-water €18200 €5700 €5700 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Doetinchem?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Doetinchem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Gaanderen kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 – €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 81 exc geeft recht op €2.150,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPW 22 Basic Set (230919) ligt dit op €3.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gaanderen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Zwaagdijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen