Warmtepomp Zwaagdijk

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker check jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Zwaagdijk. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Zwaagdijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Zwaagdijk? Door onze experts check je bruikbare tips. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zwaagdijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zwaagdijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwaagdijk

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Zwaagdijk cruciaal. De keuze maken voor een bekwame vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check EnergyPanel verwarming). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zwaagdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hunsel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, AWB, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwaagdijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zwaagdijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwaagdijk te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €2000 €1200 6 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €3700 €4000 10 jaar
Water-water €17200 €5200 €5600 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Medemblik?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zwaagdijk kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 en €4500. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Weishaupt/Monarch WWP L 12 IDK geeft recht op €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Energie EST SB16plus300 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zwaagdijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Schalsum plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €260 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen