Warmtepomp Hunsel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is de warmtepomp. Door de info op deze pagina doorzoek je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Hunsel. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hunsel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hunsel? Op deze pagina bekijk je bruikbare info. Druk op een item uit onze FAQ en jij bekijkt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hunsel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hunsel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hunsel

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Hunsel onontbeerlijk. De zoektocht naar een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Templari warmtepompen). Wat is een bekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hunsel.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Staphorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 – €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, AWB, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hunsel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hunsel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hunsel te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €4100 €1800 €2200 7 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3600 12,5 jaar
Water-water €17000 €4700 €5400 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leudal?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Leudal) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Hunsel kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 tot €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel GTP-8 geeft jou €1.950,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta BWR 0121TS MTD2 krijg je €5.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hunsel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Buinerveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €315 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen