Warmtepomp Staphorst

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een alternatieve bron. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Op deze website bekijk jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Staphorst. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Staphorst!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Staphorst? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Staphorst?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Staphorst?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Staphorst

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel complex. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Staphorst noodzakelijk. Het kiezen van een geoefende specialist is net zo relevant als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sinclair warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.000 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Staphorst.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Dodewaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 en €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Atag, Nefit, Remeha, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Staphorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Staphorst

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Staphorst te analyseren.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1200 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2100 €2700 7 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €2900 12,5 jaar
Water-water €18500 €5200 €4500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Staphorst?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Staphorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Staphorst is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €4500. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Remeha Tzerra HP 40-5c heeft €1.700,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta AW 0061HT/S heb je recht op €2.450,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Staphorst

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Megen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4900. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €250 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw