Warmtepomp Gaast

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door de info van onze specialisten vind je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Gaast. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gaast!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gaast? Hieronder lees jij handige tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt meteen alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Gaast?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gaast?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gaast

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Gaast onontbeerlijk. De keuze van een deskundige vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over iDM subsidie). Wat is een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Gaast.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ouderkerk aan de Amstel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gaast

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gaast

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gaast uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €4600 13,5 jaar
Water-water €17700 €5700 €4300 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Gaast kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 81 prm geeft jou €2.150,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPW 22 Set (232953) krijg je €3.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gaast

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zwaanshoek plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €260 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen