Warmtepomp Gastel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via deze website check jij concrete informatie over een warmtepomp in Gastel. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle relevante informatie en vergelijk direct alle installateurs in Gastel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gastel? Hieronder lees jij zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en vind ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gastel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gastel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gastel

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is tamelijk complex. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Gastel cruciaal. De keuze maken voor een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nefit subsidie). Hoe herken je een betrouwbare warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gastel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Overberg.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Vaillant, Atag, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gastel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gastel

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gastel te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €1600 €2400 9 jaar
Bodem-water €14200 €5100 €2900 10 jaar
Water-water €18200 €4400 €5900 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Cranendonck?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Cranendonck) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Gastel kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 en €4200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSN-XIN 141 heeft €3.150,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Toros Vision TVXX 3 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Gastel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Noord-Holland plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2500 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen