Warmtepomp Noord-Holland

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van deze website bekijk je handige info voor een warmtepomp in Noord-Holland. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Noord-Holland!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Noord-Holland? Via onze specialisten bekijk jij praktische aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Noord-Holland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Noord-Holland?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Noord-Holland

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Noord-Holland benodigd. De keuze maken voor een aangesloten expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitecsa verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Noord-Holland.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Indijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noord-Holland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noord-Holland

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noord-Holland vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3500 €4000 9,5 jaar
Water-water €17500 €4500 €4300 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noord-Holland?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Noord-Holland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Noord-Holland geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2200 – €4550. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 9 ADR heeft €1.800,00 subsidie en wat betreft de EnergyPanel GTC-08 heb je recht op €1.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Noord-Holland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Schiermonnikoog plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €260 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen