Warmtepomp Schiermonnikoog

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts bekijk jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Schiermonnikoog. Hoe werkt het? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Schiermonnikoog!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Schiermonnikoog? Op deze pagina ontdek je nuttige tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk rap verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Schiermonnikoog?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Schiermonnikoog?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Schiermonnikoog

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Schiermonnikoog onmisbaar. De zoektocht naar een vakkundige expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Waterkotte installatie). Hoe ben ik verzekerd van een erkende vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Schiermonnikoog.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Cadier en Keer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Schiermonnikoog

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Schiermonnikoog

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Schiermonnikoog vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1300 4 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €2900 13 jaar
Water-water €17200 €4300 €4200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Schiermonnikoog?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Schiermonnikoog) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Schiermonnikoog is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 – €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Panasonic High performance KIT-WC07F3E5 heeft €2.000,00 subsidie en aangaande de Carrier 30PHC090HEE heb je recht op €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Schiermonnikoog

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Lexmond plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €380 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen