Warmtepomp Indijk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Op deze webpagina doorzoek je relevante tips over een warmtepomp in Indijk. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Indijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Indijk? Op onze website lees je bruikbare aanbevelingen. Druk op een onderwerp en je ontdekt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Indijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Indijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Indijk

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Indijk noodzakelijk. Het kiezen van een competente specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CTA warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Indijk.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sterksel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Indijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Indijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Indijk te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1200 €1900 5 jaar
Lucht-water €5000 €1700 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €4100 €4000 12,5 jaar
Water-water €18500 €4500 €4500 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Indijk is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 – €6000. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-250E staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoPart 410 + CTC Ecologic krijg je subsidie tot €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Indijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Cadier en Keer plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €370 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen