Warmtepomp Gasteren

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je concrete informatie over een warmtepomp in Gasteren. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante details en vind de voordeligste installateur in Gasteren!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Gasteren? Op deze pagina bekijk jij bruikbare informatie. Selecteer een van de onderstaande vragen, en vind binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gasteren?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Gasteren?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gasteren

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Gasteren aan te raden. De keuze van een doorgewinterde installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NIBE subsidie). Hoe herken je een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Gasteren.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Overdinkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 en €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gasteren

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gasteren

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gasteren te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1300 4 jaar
Lucht-water €6400 €2100 €2200 9 jaar
Bodem-water €14100 €5000 €4100 12,5 jaar
Water-water €17500 €4800 €5300 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Gasteren is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 en €4250. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Clivet WSN-XIN 21 staat gelijk tot €1.300,00 subsidie en voor de Techneco Toros Vision TVXX 5 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gasteren

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zuid-Holland plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen