Warmtepomp Geeuwenbrug

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de oude ketels is de warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts bekijk jij waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Geeuwenbrug. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle relevante info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Geeuwenbrug!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Geeuwenbrug? Door onze experts bekijk je zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Geeuwenbrug?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Geeuwenbrug?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Geeuwenbrug

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Geeuwenbrug noodzakelijk. De keuze van een erkende specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Renson subsidie). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Geeuwenbrug.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Papekop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geeuwenbrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Geeuwenbrug

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geeuwenbrug te analyseren.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1400 4 jaar
Lucht-water €6400 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €3300 11 jaar
Water-water €18400 €4000 €5300 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Geeuwenbrug is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 tot €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Cooper&Hunter CH-HP8.0SINK3 staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 07 ACHT (W/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Geeuwenbrug

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Aalsmeer plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2500 tot €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €325 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen